woensdag 26 juli 2017

Valerian and the City of a Thousand Planets

Release in België: 26 juli 2017



Regisseur: Luc Besson – Franse regisseur gekend van Léon (1994), The Fifth Element (1997), Lucy (2014)
Acteurs: Dane DeHaan – Chronicle (2012), The Amazing Spider-Man 2 (2014), A Cure for Wellness (2016); Cara Delevigne – Paper Towns (2015), Suicide Squad (2016)

Plot

Het verhaal speelt zich af in en rond Alpha, een ontmoetingsplaats en kenniscentrum waar volkeren van over het ganse universum (1000 planeten, vandaar de titel) samenkomen. Het is eigenlijk een ruimtestation dat serieus uit zijn voegen gebarsten is.

De Valerian uit de titel zit samen met Laureline in een speciale divisie van het leger. Als er een moeilijke of gevoelige missie is, worden zij er meestal bijgehaald. Dit keer moeten ze een uniek object zien te pakken te krijgen uit de handen van een zware crimineel in een andere dimensie. Maar dat is slechts het begin. Door deze actie worden ze meegesleurd in een veel groter verhaal. Het is aan hen om uit te zoeken wat er juist aan de hand is om zo de orde in het ruimtestation (en daarmee ook het universum) terug te herstellen.

De film is gebaseerd op een Frans stripverhaal (gestart in 1967) waar regisseur Luc Besson als kind gek van was. En ook nog als volwassene. Hij is vooral gefascineerd door de verschillende soorten aliens. Hij schreef een boek van 600 bladzijden om al deze vreemde wezens in detail te beschrijven. Dat is duidelijk te merken aan de grote mate van detail waarin sommige (eigenlijk alle) scènes uitgewerkt zijn. De ‘liefde’ van de regisseur voor het onderwerp druipt ervan af.

Review

De film is een aaneenschakeling van vreemde dingen en zit vol met computer gegenereerde special effects. Soms voelt het dan ook aan alsof je naar een tekenfilm aan het kijken bent. De truc is om je daaraan niet te storen en je te laten meeslepen met het verhaal. Als je op voorhand al weet dat dat niet gaat lukken, kan je deze film beter links laten liggen.

Het is heel zeker een science fiction film, maar toch ook wel een luchtig avontuur met een vleugje romantiek. De vonken tussen de hoofdrolspelers Dane DeHaan en Cara Delevigne vliegen ervan af. Zij hebben een hele speciale chemistry die de film maakt tot wat hij is (meer nog dan alle special effects). Het is te vergelijken met de Ross en Rachel chemistry in Friends. Maar dan in de ruimte.

De space toestanden doen heel vaak denken aan films als Star Wars en Guardians of the Galaxy. Maar de film blijft vrij trouw aan het stripverhaal en dit stripverhaal werd uitgebracht 10 jaar voor Star Wars. Dus het is nog maar de vraag wie bij wie zijn mosterd haalde.

Voor fans van Rihanna is deze film een absolute must see. Zij speelt een heel leuk shape shiftend personage.

De meningen over de film zijn nogal verdeeld. De score op de IMDb is niet erg hoog, de box office resultaten zijn teleurstellend en van Empire (een belangrijk filmmagazine) kreeg hij slechts 2 sterren (van de 5). Empire vindt de film echt op niets trekken. Als je de beschrijving leest, lijkt 2 sterren nog vrij mild te zijn. Ze vinden trouwens ook de verschijning van Rihanna maar onnozel. 

Score IMDb: 6,7/10
Onze score: 8/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten