woensdag 19 juli 2017

Spider-Man: Homecoming

Release in België: 19 juli 2017
















Regisseur: Jon Watts – Cop Car (2015)
Acteurs: Tom Holland – Captain America: Civil War (2016), The Lost City of Z (2016); Michael Keaton – Batman (1989), Birdman (2014)

Plot

Dit keer geen origin story van Spider-Man. Dat hebben we namelijk al twee keer gehad. Voor de 6de big budget Spider-Man sinds 2002 besloot men het over een iets andere boeg te gooien. Om te beginnen zit deze Spider-Man nog op school. Hij is slechts 15 jaar. 

De film start waar Captain America: Civil War eindigde. Hier maakte de new and improved Spider-Man zijn eerste optreden. Het was de eerste keer dat Spider-Man verscheen in het Marvel Cinematic Universe (dus de eerste keer dat hij mocht meespelen in een film met zijn andere vriendjes van Marvel). De filmrechten voor het personage Spider-Man zitten namelijk niet bij Marvel. Die rechten hebben ze lang geleden verkocht aan Sony. Maar nu heeft Sony een deal gesloten met Marvel. Dus mocht Spider-Man meespelen in de Captain America film en in deze Spider-Man reboot (Is het een reboot? Ik weet ook niet meer hoe we het moeten noemen.) mocht dan op zijn beurt o.a. Iron Man meedoen. Much ado about nothing zou je kunnen zeggen, maar als je ziet hoeveel geld ermee gemoeid is, is het logisch dat Sony hun wunderkind niet zomaar wil lossen. Het totale box office resultaat staat voor de wereldwijde release van alle Spider-Man films te samen op 4,6 miljard dollar. K-ching.

Anyway. Spider-Man kan zijn gedachten maar slecht bij zijn studies houden, want hij verwacht een telefoontje van Iron Man om opnieuw op te treden met de Avengers. Maar dit telefoontje komt maar niet. Ondertussen probeert hij dan maar alle snufjes van zijn nieuwe pak uit (dat hij van Iron Man kreeg) en speelt hij de friendly neighborhood Spider-Man. M.a.w. hij houdt de kleine criminaliteit in zijn eigen buurt in de gaten en grijpt in waar mogelijk. 

Maar dan kruist zijn pad dat van The Vulture, een slechterik die buitenaardse technologie steelt om er wapens van te maken die hij op de zwarte markt verkoopt. Hiermee Spider-Mans ‘buurt’ plots een heel pak groter. Misschien wel groter dan hij op zijn eentje aan kan. 

Review

Het is een leuke film met grappige dialoog (Spider-Man maakt in de comics ook altijd grapjes als hij aan het vechten is, vooral om zijn tegenstander van de wijs te brengen of om zijn eigen onzekerheid te verbergen). De visual effects zijn fantastisch. Tom Holland is perfect gecast als tiener-Spider-Man. En er zitten ook een paar hele leuke twists in het verhaal. 

Regisseur Jon Watts had vóór deze Spider-Man: Homecoming enkel de film Cop Car geregisseerd (naast een aantal shorts en afleveringen van TV series). Deze Cop Car is een leuke film, maar op een veel kleinere schaal dan deze mastodont met een geschat budget van 175 miljoen dollar. Toch wel straf dat hij op de één of andere manier de juiste mensen bij Sony heeft kunnen overtuigen om hem een kans te geven. 

Er zijn veel verwijzingen naar de comics. Wat altijd leuk is voor de Spidey comic book fans. Maar er wordt wel heel los mee omgegaan. Aunt May is in de comics altijd een oud vrouwtje geweest, maar in deze film wordt ze gespeeld door Marisa Tomei, die er smoking hot uitziet. De meeste van deze ‘losse’ verwijzingen zijn echter wel leuk. 

Het enige wat mij stoorde is de vervelende vader-rol van Iron Man. Spider-Man is altijd aan self-made man (jongen) geweest die zijn eigen boontjes dopt. In deze Homecoming komt hij er uit als Iron Mans slaafje (om maar niet te zeggen: bitch). En dat voelt helemaal fout.

IMDb score: 7,9/10
Onze score: 8/10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten