woensdag 16 augustus 2017

The Dark Tower

Release in België: 16 augustus 2017


Regisseur: Nikolaj Arcel – Deense schrijver en regisseur gekend voor onder andere de originele The Girl with the Dragon Tattoo (Män som hatar kvinnor)
Acteurs: Matthew McConaughey – Dallas Buyers Club (2013), Interstellar (2014); Idris Elba – Thor (2011), Prometheus (2012), Pacific Rim (2013); Tom Taylor – Doctor Foster (2015)

Plot

In het midden van het universum staat er een hoge toren (een donkere). Deze toren zorgt ervoor dat er geen evil dingen (monsters) onze wereld (en ook andere werelden) kunnen binnendringen. De shine van het juiste kind kan de toren vernietigen (en samen met de toren dus ook het universum).

Slechterik Walter, ook gekend onder zijn coolere naam ‘The Man in Black’, is een tovenaar die op zoek is naar dit kind. Hij ontvoert kinderen over heel de wereld en zuigt dan hun brein leeg om dit via een ingewikkeld proces af te knallen op de toren. Tot hiertoe heeft hij nog maar weinig succes gehad.

Ondertussen heeft Jake (dit is het ‘juiste’ kind, dat is niet echt een geheim) visioenen over Walter en over het einde van de wereld. Zijn ouders geloven hem niet en willen hem liever laten opnemen in een psychiatrische instelling. En dan komen Walters mensen hem op het spoor…

Gelukkig krijgt Jake net op tijd een visioen over Roland, de laatste overlevende gunslinger, een beschermer van de toren. Jake gaat op zoek naar Roland en zo wordt het dus een good old fashioned strijd tussen goed en slecht.

Review

Ik wist dat de film slechts een klein deel ging zijn van het grote verhaal van Stephen King, maar ik had toch nog wel een epische film verwacht van minstens 2,5 uur. Maar dat is het dus niet geworden. Het is slechts een heel klein stukje van het grote geheel. Dit maakt dat de film eerder aanvoelt als een aflevering van een TV programma. Of als een onvolledig deel van een groter geheel (dat we waarschijnlijk nooit te zien gaan krijgen).

Zonder deze te hoge verwachting had ik het waarschijnlijk een heel goede film gevonden. Het verhaal wordt netjes opgebouwd, het is visueel zeker de moeite waard (met uitzondering van een ontmoeting met een mislukt monster halfweg de film) en Matthew McConaughey is geweldig als de slechterik.

Ook de andere hoofdrolspelers doen het trouwens prima. De jonge Tom Tayler laat complexe emoties zien waar volwassen acteurs het serieus moeilijk mee zouden hebben. Idris Elba moet ons eigenlijk enkel maar overtuigen dat hij een bad ass gunslinger is, maar dat doet hij met verve.

De film is zeker okay: het is een cool en mysterieus verhaal, maar ik had dus veel meer verwacht. Als ik nu achteraf de poster en de trailer bekijk, is het niet ver te zoeken waar deze hoge verwachtingen vandaan komen. Vooral de poster is nogal misleidend. Doordat de gebouwen op z’n kop staan had ik geflipte werelden verwacht zoals in Dr. Strange of vreemde alternatieve realiteiten die rond draaien zoals in Inception. Wat dus niet het geval is.

IMDb score: 6/10
Onze score: 7/10 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten